Étekezési szempontok – minden bélbetegségben

  • A tápanyagok (fehérjék, széndhidrátok, vitaminok, ásványi anyagok, növényi rostok), napi optimális fogyasztása. Az élelmi rostok közül a pektin tartalmú élelmi anyagoknak van a legnagyobb szerepe, minden bélbetegség, szinte minden stádiumában adható (alma, sárgarépa, banán). A zsiradékok jelenléte kevesebb legyen, azonban az étrend nem „zsírmentes”, mert a zsírban oldódó vitaminok felszívódásához a szervezetnek szükséges van a zsírsavakra. Főleg a telítetlen zsírsavakban (növényi eredetű napraforgó-, olivaolaj) gazdag zsiradékkal készítsük ételeinket
  • Naponta 2-2,5 liter folyadék fogyasztása ajánlott, többszöri elosztásban
  • Az erősen fűszeres ételeket kerüljük!
  • A reggelit ne édes itallal kezdjük! Az étkezéseknél a folyékony és szilárd táplálékok együtt szerepeljenek, inkább a szilárd ételeket együl először. Az ételek ne legyenek sem túl melegek, sem túl hidegek.
  • Naponta többször, kis adagokban étkezzünk!
  • Amennyiben az étkezések számával és az ételek mennyiségével mégsem pótolható a megemelkedett energiaszükséglet, a kezelőorvossal konzultálva ajánlhat megfelelő tápszereket.  A főtt ételebe is bele lehet keverni, így annak ízét nem érezzük és mégis több energiát viszünk be egy étkezés során.

dr. Telegdy László

Nógrádi Katalin