Étekezési szempontok – minden bélbetegségben

  • A tápanyagok (fehérjék, széndhidrátok, vitaminok, ásványi anyagok, növényi rostok), napi optimális fogyasztása. Az élelmi rostok közül a pektin tartalmú élelmi anyagoknak van a legnagyobb szerepe, minden bélbetegség, szinte minden stádiumában adható (alma, sárgarépa, banán). A zsiradékok jelenléte kevesebb legyen, azonban az étrend nem “zsírmentes”, mert a zsírban oldódó vitaminok felszívódásához a szervezetnek szükséges van a zsírsavakra. Főleg a telítetlen zsírsavakban (növényi eredetű napraforgó-, olivaolaj) gazdag zsiradékkal készítsük ételeinket
  • Naponta 2-2,5 liter folyadék fogyasztása ajánlott, többszöri elosztásban
  • Az erősen fűszeres ételeket kerüljük!
  • A reggelit ne édes itallal kezdjük! Az étkezéseknél a folyékony és szilárd táplálékok együtt szerepeljenek, inkább a szilárd ételeket együl először. Az ételek ne legyenek sem túl melegek, sem túl hidegek.
  • Naponta többször, kis adagokban étkezzünk!
  • Amennyiben az étkezések számával és az ételek mennyiségével mégsem pótolható a megemelkedett energiaszükséglet, a kezelőorvossal konzultálva ajánlhat megfelelő tápszereket.  A főtt ételebe is bele lehet keverni, így annak ízét nem érezzük és mégis több energiát viszünk be egy étkezés során.

dr. Telegdy László

Nógrádi Katalin

Recent Posts
Ideológiák, vallás, intimitás

2018. szeptember 11, kedd

Minta étrend- 2000 kcal

2018. szeptember 11, kedd

Túrós szendvics újhagymával

2018. szeptember 11, kedd

Tanévkezdésről, egészségesen!

2018. augusztus 22, szerda

Hogyan változol?

2018. augusztus 7, kedd

Kategóriák