Hogy készítsük a legjobb kovászos uborkát?

Recept:

5 literes befőttes üveg

2,5 kg egészséges uborka, lehetőleg egyforma nagyságúak legyenek.

1 – 2 csomag kapor

3 gerezd fokhagyma,

pár szem szemes fekete bors

2 evőkanál só.

Langyos víz a felöntéshez

Egy szelet kenyér

/Én nem hagyom ki ! 3 db nem permetezett szőlőlevél /

Az uborkákat jól megmossuk, a két végét levágjuk, és meg ízeljük, nehogy keserű legyen. A két végét bevágjuk, hogy minél előbb beinduljon az érési folyamat. Az így elkészített uborkát az üveg alján elhelyezett fél csomag kaporra, szépen belerakjuk. Az uborka tetejére tesszük a maradék kaprot, fokhagymát, szemes borsot és a szelet kenyeret. Az üveget felöntjük a langyos vízben elolvasztott sós lével. Lefedjük egy kistányérral, vagy lazán lekötjük celofánnal és meleg helyre, lehetőleg napos helyre rakjuk.

Három, négy nap alatt a víz az uborkán megzavarosodik, az uborkák pedig szépen besárgulnak. Ekkor az uborkát megkóstoljuk, ha elég érett, kiszedjük az üvegből a levét leszűrjük. Ha úgy érezzük, hogy még nem elég érett, a kenyeret óvatosan levesszük az uborkáról és még egy napig érleljük. Kisebb üvegekbe rakjuk és a levét rászűrjük.

A hűtőbe elég sokáig eláll. Csak jól zárható legyen az üveg, amibe belerakjuk igen kellemetlen a hűtőt kinyitni, főleg fogyasztani belőle, amikor mindennek kovászos uborka íze és illata van.