Immunrendszerünk fontossága

Immunrendszerünk fő feladata, hogy a szervezetünket védje. Védelemre van szüksége a bekerülõ kórokozók (vírusok és baktériumok) miatt, de az immunrendszer szabadít meg bennünket a magában a testben keletkező kóros sejtektől is.

Talán már közismert tény, hogy az immunrendszer erősítésének egyik módja a helyes táplálkozás. Valóban segítenek bizonyos diéták és a böjt? Igaz, hogy a sárgarépa erősíti védekezőrendszerünket?

Immunrendszerünk fő feladata, hogy a szervezetünket védje. Védelemre van szüksége a bekerülõ kórokozók (vírusok és baktériumok) miatt, de az immunrendszer szabadít meg bennünket a magában a testben keletkező kóros sejtektől is.

E védelem mindig két lépcsõbõl áll; a kórokozót illetve a hibás sejtet fel kell ismerni majd elpusztítani. Gyakran elõfordul ugyanis, hogy testünk egyegy sejtje meghibásodik, nem képes az egészséges mûködésre, vagy ami még rosszabb, ellenõrzés nélkül szaporodni kezd. A hibás funkcionálás oka lehet öröklött, de elõidézheti pl. a helytelen táplálkozás, sérülés, sugárhatás, stressz. Elõidézhetik bizonyos mérgek (alkohol, kábítószerek stb.), de lehet valamilyen betegség következménye is. Ha az immunrendszer mûködése valamiért gyengébb, úgy szervezetünk megfelelõ védelem nélkül marad. Elõbb utóbb beteg lesz.

Hogyan erõsítsük immunrendszerünket?
A védekezõrendszer gyengesége miatt fellépõ betegségek (pl.: az AIDS, a különbözõ allergiák, a szénanátha, az asztma, a daganatos betegségek, a vastagbél hurutos megbetegedései) manapság terjedõben vannak, melynek egyik oka, hogy nem vigyázunk immunrendszerünkre, nem erõsítjük mûködését.

A vitaminban, ásványi anyagokban szegény, egyoldalú étkezés, az alultápláltság gyengíti a védekezõrendszert, ezért sarkalatos pont a táplálkozás.

A legyengült állapot fõleg a fertõzõ betegségek terjedésének kedvez, többek között az influenzának, mely épp a tél végén szokott járványos megbetegedéseket okozni, abban az idõszakban, amikor a test még könnyen áthûl, de a vírusok szaporodását már nem gátolja a nagy hideg, szervezetünk vitaminés ásványi anyag készlete pedig már lecsökkent.

Alultápláltság, vitaminhiány más fertõzések terjedését is okozzák, ilyen a manapság szintén terjedõben lévõ TBC is.

Van néhány egyszerû szabály melyet érdemes betartani:

változatosan kell táplálkozni, mindig ügyelve a zöldségek (az immunrendszerre kedvezõ hatással van például a sárgarépa, melybõl naponta egy közepeset nyersen kell megenni), a fõzelékfélék, a gyümölcsök, a nyers olajos magvak (pl.: a dió) fogyasztása.

A különféle diéták tartása egyre inkább terjed hazánkban is. E diéták, melyek olykor egyenesen böjttel vannak összekötve, nem csak a salakanyagok kiürítésében, így az érrendszer védelmében segítenek, de igen hatékonyak az immunrendszer erõsítésében, a gyógyításban is.

Néhány étel különösen gyengíti az immunrendszert. Ilyenek a sertéshús, a répacukor, a zsíros tejtermékek, ezért ezek fogyasztását a legtöbb diéta korlátozza. Ezek az ételek erõsen fajspecifikusak, lebontásuk jelentõs terhet ró az emésztésre. Ha egy olyan ebédet eszünk végig, mely gazdagon tartalmazza a felsorolt ételeket, legjobb, ha úgy tervezzük, hogy aludhassunk utána egyet, annyira elfáradunk. Az egész szervezet az emésztéssel van elfoglalva. A könnyû étkezés után (zöldségek, gyümölcsök) pedig szinte frissebbek vagyunk, mint annak elõtte. A húsokban, sajnos, olykor nagyobb mennyiségben találhatók olyan hormonok (kortikoszteroidok), melyek az állat növekedését serkentik, de az ember immunrendszerét gyengítik.

Segíthet a böjt?
A böjtök lényege, hogy tisztítják a szervezetet, így könnyítik a védekezõrendszer mûködését. Igen hatékony eljárás ez, mely bizonyos betegségekben (allergiák, ekcéma, asztma, daganatok) jól kiegészíti a többi kezelést.

Egy-egy nap böjt azonban szinte mindenkinek jót tesz. Ekkor tisztító, gyulladáscsökkentõ teákkal (pl.: körömvirág, kamilla, cickafark, citromfû, borsmenta) kell kiegészíteni a kúrát. Hamvas Béla esszéjét olvasva az ember szinte kedvet is kap hozzá.

Többen javasolják a hosszabb böjtöket is, melyek néhány naptól akár hetekig terjedhetnek. Alkalmazásukhoz feltétlenül szakember tanácsát kell kérni. Komplikáltabb diéták (pl.: makrobiotika) tartásához szintén szakértõi felügyelet szükséges.

A megfelelõ táplálkozási szokások kialakítása döntõ kérdésnek látszik jövõnk szempontjából, hisz az immunbetegségekre való hajlam öröklõdik.

Dr. Jakab Tibor