Itt gladiátorokra van szükség

Nemzetközi Erőnléti Edző Konferencia

Interjú dr. Zopcsák Lászlóval, az IWI Sportakadémia igazgatójával, a konferencia főszervezőjével2014. május 23-án került megrendezésre az első Nemzetközi Erőnléti Edző Konferencia Telkiben a Globall Football Park & Sporthotelben. Ez alkalomból dr. Zopcsák Lászlóval, a konferencia megálmodójával és főszervezőjével készítettünk interjút.

Miért volt érdemes ellátogatni erre a konferenciára? Kiknek szólt elsősorban?

Z.L: A mai, magyarországi fitnesz szakemberek eddig is széleskörű ismeretekkel rendelkeztek, de a legmodernebb integrált edzésmódszereket, prevenciós és rehabilitációs technikákat még kevesen ismerik. Ezeket az ismereteket szerettük volna átadni az erőnléti edzéssel, sportsérülések megelőzésével foglalkozó edzőknek, orvosoknak, sportvezetőknek, valamint mindenkinek, aki a téma iránt érdeklődik. Ez a terület még mindig hiányszakma itthon, eddig nem volt speciális képzés az erőnléti edző (PES- Performance Enhancement Specialist) és a korrektív sportrehabilitációs tréner (CES – Corrective Exercise Specialist) területekre. 2013 tavaszától azonban ez a két sikerszakma is elérhető ráadásul egy olyan amerikai licensz, a NASM (National Association of Sports Medicine) keretein belül, amely alapján az NBA, NFL és NHL játékosait, valamint az európai élsportolókat is edzik. Büszkék vagyunk rá, hogy a szakma legjobbjaitól tanulhattunk, hiszen ezek a külföldön megbecsült sportszakemberek ma már a magas színvonalon űzött, teljesítmény centrikus, modern sport nélkülözhetetlen kulcsszereplői.

 Az előadók listája nagyon impozáns, hogyan sikerült ilyen erős programot összeállítani?

Z.L: Valóban egyedülálló a kínálat, melyre Magyarországon korábban nem volt még példa. Már meglévő nemzetközi kapcsolatainknak köszönhetően nemcsak a régióban, hanem az egész világon szívesen fogadnak minket és nyitottak az együttműködésre. Így lett a konferencia fővédnöke dr. Jeremy Moody, aki a cardiff-i egyetem erőnléti edző tanszékének vezetője, az Egyesült Királyság Erőnléti Edző Szövetségének korábbi elnöke. Ő nem csak elméleti szakember, a mai napig tart edzéseket rögbiseknek és kerekesszékes rögbiseknek. De nem csak külföldön, itthon is remek szakemberek vannak, akik szerepet kapnak a konferencián, pl. Horváth Tamás judo edző, a Magyar Férfi Vízilabda válogatott erőnléti edzője. Az ő jelenlétét azért tartjuk fontosnak, mert újszerű és más sportok számára példaértékű, ahogy a hazai vízilabda képes megújulni, és sok más kiegészítő sport mellett a küzdősport-kondícionálás alkalmazását is beleviszik a játékosok felkészítésébe.

És hogy el tudjuk képzelni, hogy is néz ki az elmélet a valóságban, többféle gyakorlati bemutató is volt a konferencián, ahol a résztvevők megtanulhattak néhány új technikát, alapgyakorlatot.

Milyen jelentősége, lehetőségei vannak itthon ezeknek a képzett szakembereknek?

Z.L: A magyar sport sikerei jelentős részben azon múlnak majd a jövőben, hogy van-e olyan edző a csapatoknál, aki tud segíteni a sérülésmentes teljesítményfokozásban. Csak hogy egy ismert gyakorlati példát említsünk, az NBA játékosai magasságuk és súlyuk ellenére hihetetlenül nagy emelkedést képesek elérni. Ezt képzett szakemberek, speciális módszerek és edzések nélkül nem lehet elérni. Itt gladiátorokra van szükség. Az utóbbi időben itthon is egyre több klubcsapat ismeri fel a jelentőségét ennek a területnek és képezi tovább edzőit, mint pl. a Győri ETO FC.

Milyen hatást vársz ettől a konferenciától?

Z.L: Sokak fejében még nem tisztázott, mi is az az erőnléti edzés és az ehhez kapcsolódó fogalmak és képzések. Szeretnénk ezt helyre tenni, valamint ráébreszteni a résztvevőket a sportági erőnléti kondicionálás jelentőségére, az ebben rejlő hatalmas lehetőségekre. Fontosnak tartjuk, hogy az edzők olyan profi képzettségre tegyenek szert, amely alapján képesek korosztályra, posztra, sportágra lebontani az edzéstervet, valamint egész éves periódusokban tudjanak tervezni. Tudjanak team munkába gondolkodni, melyben a sportorvos, dietetikus, korrektív tréner, gyógytornász, erőnléti edző, sportági edző csapatmunkában dolgozik. Tudják integrálni a súlyzós edzést a felkészülésbe, de a korszerű eszközöket is alkalmazzák. Ennek a szemléletnek az elsajátításához nagyszerű alapot nyújt az NASM edző továbbképzésein tanulható, már itthon is elérhető OPT™ (Optimum Performance Training) és CEx™ (Corrective Exercise Continuum) edzésmodell.