Kapros túrós és epres túrós papucs

Hozzávalók 12 darabhoz:

1 fél adag házi levelestészta (recept alul)
25 deka sovány túró
1 csomag kapor
10 szem apró édes eper
1 vanília rúd magjai
1 csipetnyi só
1 egész felvert tojás

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 190 fokra légkeverés mellett.
A levelestésztát kiterítük és 12 szeletre vágjuk.
A túrót kettévesszük, egyik felébe tesszük a sót, a kaprot és a vanília, meg a tojás felét. A másik felébe megy a másik tojás fél, a vanilia és a feldarabolt, megmosott eper. Ha valaki nagyon édes szájú, egy kanál steviával még ízesítheti, de anélkül is isteni.

A levelestészta lapocskákra a túrós masszából halmokat teszünk, a tészta szélét felhajtjuk, végeit kicsit megcsavarjuk.

Kb. 10 perc alatt készre sütjük.

A házilag készített leveles tészta nem tekinthető diétásnak! Annyiban szerencsésebb, mint a bolti, hogy nem tartalmaz mesterséges adalékot, kevesebb benne a zsiradék is.

A házi „light” leveles tésztához:

Hozzávalók:

40 dkg tönkölyliszt (fele lehet teljes kiőrlésű)
15 dkg vaj (szobahőmérsékletű)
3 dl 10%-os tejföl
1 teáskanál só
1 teáskanál cukor
2 kávéskanál 10%-os ecet.

Elkészítés:

A hozzávalókat jól összegyúrjuk és legalább egy órára (de akár egy napra) hűtőbe tesszük. Ha a tészta nem tűnik rugalmasnak jéghideg vizzel puhitsuk óvatosan. Pihentetés után lisztes deszkán kinyújtjuk 3-4 mm-es lappá, ezt vágjuk fel majd darabokra. Ebből az adagból kb. 24 darab papucs kijön, a tészta felét érdemes lefagyasztani (így tutira nem faljuk be az egészet). Fagyasztani úgy szerencsés, ha a már kinyújtott tésztalapot feltekerjük sütőpapírra és azt tesszük folpackba.
Maga a tészta attól lesz „leveles”, hogy relatíve sok benne a zsír és ha hirtelen magas hőmérsékleten sütjük, akkor jól felpuffad.

Jó étvágyat!♥