Hozzávalók(2×12 cm-es formához, vagy egy nagyobbhoz):
Tésztához:
- 15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 5 dkg sima liszt
- 2 evőkanál kukorica keményítő
- 2 tojás
- 5 dkg cukor (helyettesíthető eritriollal pl.)
- 5 dkg hideg vaj
- 2 evőkanál hideg víz
- pici só
A töltelékhez:
- 15 dkg darált mák
- 25 dkg magozott fagyasztott meggy (nyáron friss)
- 1 kávéskanál fahéj
- fél citrom reszelt héja
- 2 kávéskanál cukor, vagy helyettesítő
Elkészítés:
Ez egy egyszerűsített, villámgyors pite verzió, nem kell hozzá gyúródeszkát elővenni, csak a kezünk melegét használjuk a tészta alakításához.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, légkeveréssel.
Egy tálban a lisztet az egyik tojással és a többi hozzávalóval gyorsan összedolgozzuk. Akinek van robotgépe, még egyszerűbb a dolga.
Ha összeállt a tészta, kezünkkel 3 részre osztjuk. Két részt ügyesen egyenként belelapogatjuk a piteformába (amit előzőleg, ha nem tapadásmentes, célszerű kizsírozni). Ezután beleszórjuk a cukorral és fűszerekkel elkevert mákot, majd rászórjuk a lecsepegtetett meggyet.
A harmadik rész tésztából kezünkkel vékony „kukacokat” gyúrunk, majd rács szerűen ráterítjük a pitékre.
A másik tojást felverjük és megkenjük vele a piték tetejét.
A sütőben kb. 25-30 perc alatt készre sütjük.
Jó étvágyat!♥