Meggyes-mákos pite (2×12 cm-es formához, vagy egy nagyobbhoz)

Hozzávalók(2×12 cm-es formához, vagy egy nagyobbhoz):

Tésztához:

  • 15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 5 dkg sima liszt
  • 2 evőkanál kukorica keményítő
  • 2 tojás
  • 5 dkg cukor (helyettesíthető eritriollal pl.)
  • 5 dkg hideg vaj
  • 2 evőkanál hideg víz
  • pici só

A töltelékhez:

  • 15 dkg darált mák
  • 25 dkg magozott fagyasztott meggy (nyáron friss)
  • 1 kávéskanál fahéj
  • fél citrom reszelt héja
  • 2 kávéskanál cukor, vagy helyettesítő

Elkészítés:

Ez egy egyszerűsített, villámgyors pite verzió, nem kell hozzá gyúródeszkát elővenni, csak a kezünk melegét használjuk a tészta alakításához.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra, légkeveréssel.

Egy tálban a lisztet az egyik tojással és a többi hozzávalóval gyorsan összedolgozzuk. Akinek van robotgépe, még egyszerűbb a dolga.

Ha összeállt a tészta, kezünkkel 3 részre osztjuk. Két részt ügyesen egyenként belelapogatjuk a piteformába (amit előzőleg, ha nem tapadásmentes, célszerű kizsírozni). Ezután beleszórjuk a cukorral és fűszerekkel elkevert mákot, majd rászórjuk a lecsepegtetett meggyet.

A harmadik rész tésztából kezünkkel vékony „kukacokat” gyúrunk, majd rács szerűen ráterítjük a pitékre.

A másik tojást felverjük és megkenjük vele a piték tetejét.

A sütőben kb. 25-30 perc alatt készre sütjük.

Jó étvágyat!♥