Mézes kalács

Hozzávalók:
1 bögre 2 dl-es a méréshez

1 bögre teljes kiörlésű rozsliszt
1 bögre fehér királyliszt (vagy BL 80 finomliszt)
2 egész tojás
12,5 dkg puha vaj
1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék (vagy őrölt gyömbér, fahéj, citromhéj, ánizs és szegfűszeg keveréke)
2 teáskanál szódabikarbóna
2 evőkanál méz
2 evőkanál porcukor (vagy más, hőre nem érzékeny cukorpótló)
csipetke só

Elkészítés:
A hozzávalókat egy tálban összegyúrjuk. Majd 4 kb. teniszlabdányi gombócot formázunk és folpackban hűtőbe tesszük, legalább egy fél órára. Ha előző nap készítjük el a tésztát, a szaggatás előtt 10 perccel hagyjuk szobahőmérsékleten kissé kiengedni.
Ha nagyobb mennyiséget készítünk a szaggatáskor folyamatosan vegyük ki a gombócokat a hűtőből, mert a hideg tésztával könnyebb bánni.
Kilisztezett deszkán nyújtsuk a tésztát 2-3 mm vastagra és szaggasuk ki kedvenc formánkkal. (Kb. kétszeresre fog nőni!)
Helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire (ekkor díszíthetjük különféle aszalvánnyal, magokkal, vagy lekenhetjük felvert egész tojással, hogy szép fénye legyen) és 170 fokon süssük enyhén barnulásig (8-10 perc). Ekkor vegyük ki a sütőből, nem baj, ha még puhának látszik, mert ahogy hűl a süti, úgy fog szilárdulni. Ha túlsütjük, akkor ehetetlenül kemény lesz. (Ekkor jöhet a zárt dobozban almával puhításos trükk).
Ha kihűlt díszítsük csokimázzal, vagy egyéb tetszés szerinti módon.

Jó étvágyat!♥