Padlizsántorta

Hozzávalók 4 adaghoz:

3 nagyobb padlizsán
15 dkg barnarizs (vagy bulgur, egyéb gabona tetszés szerint)
40 dkg mozzarella
2 marék parmezán
4 gerezd fokhagyma
egy paradicsomos szósz/ragu (275g)
kb. fél deci olívaolaj
só, zöld fűszerek

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A padlizsánokat megmossuk, hosszában felszeljük kb. 0,5 cm vastag szeletekre, sózzuk, 5 percig állni hagyjuk.
Egy tepsibe sütőpapírt rakunk, vékonyan megkenjük olívaolajjal (vagy megspricceljük), majd rátesszük a padlizsánszeleteket és kb. 15 perc alatt enyhe barnulásig sütjük őket. Tetejükre tegyük a pucolt fokhagymát, hogy az is krémesre süljön.
Míg a padlizsánok sülnek, egy lábosban forraljunk vizet, adjunk hozzá kevés sót és a gabonát (rizs, bulgur, vagy tönköly búza szem) főzzük puhára, majd szűrjük le.
Egy tortaformát (32cm) béleljünk ki sütőpapírral, kenjük ki olívaolajjal és az aljára szórjunk egy marék parmezánt. A padlizsánokat fektessük sorban a forma aljára, úgy hogy az oldalára is felkanyarodjanak a szeletek. A padlizsánra rétegeljük a rizst, erre jön a szósz, majd a mozzarella karikák, végül a tetejére néhány padlizsánszelet díszítésnek. A sajtrétegre szórjunk zöldfűszert (bazsalikom, oregánó, póréhagyma, vagy ami éppen otthon van). A tortát süssük 200 fokon 15 percig, míg a tetején a sajt megbarnul. Amikor elkészül pihentessük 10 percet, hogy a gabona a levet felszívja. Hidegen is kiváló komplett fogás.

Jó étvágyat kívánunk!♥