Rakott karfiol

1 – 1,5 kg karfiol

50 dkg darált hús / lehet pulyka /

1 közepes fej vöröshagyma

1,5 evőkanál zsír vagy 2 -3 evőkanál olaj

2 kávéskanál pirospaprika

1 gerezd fokhagyma

Őrölt bors

Nyáron 2 db nyers paradicsom/ télen 1 kis doboz sűrített paradicsom./

1 zöldpaprika vagy piros arany

Egy kevés oregánó

2 – 3 dl tejföl

15 dkg reszelt sajt a fele lehet füstölt

2 db nyers tojás

10-15 dkg rizs

A karfiolt rózsáira szedve sós vízbe félpuhára főzzük./ kb. 4- 5 perc/ a rizst sós vízben megfőzzük, és leszűrjük. A hagymát apró kockára vágjuk, és a zsíron megpirítjuk, a pirospaprikával együtt a darált húst, a zúzott fokhagymát, őrölt borsot, oregánót, zöldpaprikát, paradicsomot. és a sót jól összekeverjük. Egy kevés vizet adjunk hozzá, és sűrűn kevergetve puhára főzzük. Addig főzzük, míg a víz lefő róla, és zsírjára sül a darált hús.

Egy tűzálló tálat kizsírozunk, prézlivel behintjük és a karfiol felét jól lecsepegtetve, kicsit fakanállal kinyomkodjuk a vizet, a tűzálló tál aljára rendezzük. Ezt követi a főtt rizs, majd a főtt darált hús. A tetejére ismét karfiol. Egy kicsit ismét megsózzuk. Egy tálba egyenként felütjük a tojásokat, és a tejföllel összekeverjük, a legvégén a reszelt sajtot tesszük bele. Az egész keveréket a rakott tetejére simítjuk, és előmelegített sütőbe 180 fokon addig sütjük, míg teteje szép piros nem lesz. Vigyázzunk ne égjen meg a teteje.

Jó étvágyat!