Töltött paprika

Hozzávalók:

60 dkg darált hús /lehet vegyes /

15 -18 dkg rizs

1 tojás

1 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

3 kávéskanál pirospaprika

Őrölt bors

Csipet őrölt kömény

40 dkg sűrített paradicsompüré

8-10 db paprika / lehet 1 db erős, aki csípősen szereti/

5- 8 dkg- zellergumó / egész zeller nyolcadrésze/ és egy szál zellerlevél

5 evőkanál olaj

3 evőkanál liszt

Cukor

Tölteléket összeállítjuk

A hagymát 3 evőkanál olajon megfonnyasztjuk, rádobjuk a zúzott fokhagymát, félre rakjuk.

A rizst megmossuk, lecsepegtetjük.

Sűrített paradicsomot felhígítjuk 3 – 4 dl vízzel.

Egy nagyobb tálba belerakjuk a darált húst, kétféle hagymát, rizst, tojást, 2 kávéskanál pirospaprikát, 1 mokkáskanál őrölt borsot, csipet köményt, sót. Alaposan összedolgozzuk.

A paprikákat megmossuk, megtisztítjuk magházától, ereitől /kivétel az erős paprika/ és az előkészített töltelékkel megtöltjük. A megmaradt töltelékből gombócokat formázunk.

Felteszünk egy nagyobb lábasba 2 -2,5 liter vizet, amikor felforr a víz, egyenként belerakjuk a megtöltött paprikákat, gombócokat.

Sózzuk és a zellergubóval, zellerlevéllel felforraljuk. Amikor felforr takaréklángon 35- 40 percig csendesen, főzzük.

Megkóstoljuk, ha megfőtt a rizs, paprikákat, gombócokat, zellert kivesszük a főző léből.

Olajjal, liszttel világos rántást készítünk 1 kávéskanál pirospaprikával, meghintjük, alaposan összekeverjük,/ vigyázzunk a paprika ne égjen meg a rántáson/. Felhígított paradicsomlével a rántást, simára keverjük, hozzá öntjük a főző léhez.

Tetszés szerint cukrozzuk, sózzuk, állandó keverés mellet / csomómentes legyen/ a szószt felforraljuk. Ha sűrűnek találjuk, vízzel hígíthatjuk. A szószba visszarakjuk a megfőtt töltelékeket még 5 percig, főzzük, hogy az ízek összefőjenek.

Tálaláskor sós vízben főtt burgonyával kínálhatjuk.

JÓ ÉTVÁGYAT