Sütőben sült farsangi fánk

Hozzávalók 10 darabhoz:

1 bögre (2 dl) BL 80 liszt
fél bögre teljes kiőrlésű búzaliszt
2 teáskanál porélesztő
2 tojás sárgája
1 teáskanál szódabikarbóna
2 -3 evőkanál porcukor
1 dl 20 %-os tejszín
3 dkg olvasztott vaj
1 teáskanál vanília őrlemény (vagy fél vanília rúd kikapart magjai)
díszítésnek lekvár, barna porcukor, fahéj, csokoládé ízlés szerint

Elkészítés:

Ez egy leegyszerűsített, gyors recept. A fánkok nem diétásak a szó igazi értelmében, ellenben a klasszikus rokonaikhoz képest csökkentett szénhidrát tartalmúak, olaj nélkül sülnek és kb. másfél óra alatt készen is vannak. Nem túl édesek, díszítésük a fantáziánkon múlik.
A fánkokhoz valamennyi hozzávalót egy nagy tálban alaposan összegyúrunk, vagy egy robotgép dagasztó funkcióját használva összedolgozunk. Viszonylag lány tésztát kapunk, de ha nagyon ragadós lenne, még kevés liszt tehető bele. Kb. egy órát meleg helyen kelni hagyjuk. Nagyon nem fog megnőni, csak a sütés közben majd. A pihentetési idő után újra begyúrjuk a tésztát, lisztezett deszkán kb. 1 centi vastagra nyújtjuk és egy nagyobb pogácsa kiszúróval formákat vágunk, közepéből egy kicsi kiszúróval lyukat vágunk, hogy fánk korongokat kapjuk.
A fánkokat sütőlemezre tesszük, tetejüket megkenhetjük kevés tejszínnel, ekkor lehet megszórni még kevés barnacukorral és fahéjjal, ha ilyen fánkokat akarunk, mert így rákaramellizálódik a sütikre.
Ha natúron sütjük meg, utóbb díszíthetjük olvasztott étcsokival, vagy lekvárral.
A sütőt 170 fokra melegítjük elő és 18-20 perc alatt készre sütjük a fánkokat, kihűlés után díszítjük.

Jó étvágyat!♥