Svéd mandulatorta “light” verzió (gluténmentes!)

Hozzávalók egy 14 cm-es (kb. 6 szeletes) tortához:

A tésztához:

4 tojás fehérje
5 evőkanál mandulaliszt
1 evőkanál holland kakaó
pici só
1 kk vanília esszencia

A krémhez:
4 tojás sárgája
1 púpos evőkanál kukorica keményítő
1 csapott evőkanál barna nádcukor
1 kk vanília esszencia
3 dl mandulatej

Szóráshoz:
mandulaforgács, vagy pálca

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 180 fokra, légkeveréssel. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük, majd nagyon óvatosan, hogy ne törjön a hab beleforgatjuk a mandulalisztet és a többi cuccot. Szilikom tortaformába öntjük a masszát és 18-20 perc alatt készre sütjük. Tűpróba! Ha kész rácsra tesszük hűlni.

Közben elkészítjük a krémet:
A tojások sárgáját és a többi hozzávalót, a keményítő és fél deci mandulatej kivételével lassan felfőzzük, folyamatos kevergetés mellett. Amikor kissé kezd sűrűsödni, a maradék fél deci hideg tejbe beleszórjuk a keményítőt, csomómentesre keverjük egy külön tálban, majd a krémhez adjuk és egyszer visszaforraljuk.
Ha kihűlt a krém és a tészta, félbevágjuk a tésztát, a krém felét a közepére kenjük a többit a tetejére, oldalára.
A tortát száraz serpenyőben pirított mandulával díszítjük.

Jó étvágyat!♥