Tönköly kifli

Tönkölyös kifli

Hozzávalók:

25 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt

25 dkg BL55 finomliszt

1 csomag szárított élesztő

1 kávéskanál cukor

1 púpos kávéskanál tengeri só

5dkg vaj

3,5 dl víz

Kenéshez:

5 dkg vaj

fél dl tej

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit egy nagy keverőtálban egyenletesen sima

tésztává kell gyúrnod. A vaj legyen szobahőmérsékletű, a víz

langyos. Ha van dagasztási funkcióval is rendelkező konyhai

segéded (egy jó minőségű robotgépre gondolok, de jól jöhet

egy ügyes kukta is is 😉 elegendő a tálba szórni a cuccokat és a gépet 5-10 percre ráküldeni. A kelt tészta alapot meleg helyen bő egy órán át kelesszed (ha van olyan sütőd, ami gyorskelesztési funkcióval bír, vagy hőmérséklete állítható, ez esetben 35 fokon egy óra pihenés). Amikor a tészta legalább kétszeresére kelt, lisztes kézzel dagaszd újra vissza és hagyd pihenni további fél órát. A dagasztásnál ügyelj arra, hogy minél több levegő jusson a tésztába. A kelesztési idő leteltével a tészta adagot válaszd szét 3 egyforma cipóvá és gyúrd össze keményen.

Következik a kiflik formázása. Olvaszd meg egy tálban a kenéshez szolgáló 5 dkg vajat. Kapcsold be a sütőt 200 fokra légkeveréses módban és helyez a sütő aljába egy vízzel telt tűzálló edényt, legalább 3 dl vízzel. Kilisztezett sima felületen nyújtsd ki az egyik labdát szép vékony körré, vastagsága ne legyen nagyobb, mint 4 mm. Kend meg a kört vékonyan olvasztott vajjal, majd a tésztakorongot vágd fel 6 egyenlő háromszögre (praktikusan félbe, majd a két félkört háromba).

Az így keletkezett háromszögeket a szélesebbik végüknél fogva kezd el feltekerni szorosan a csúcsuk felé haladva, majd amikor a kis henger elkészült, formázd kifli formájúra, azaz kissé hajlítsd meg a kezeddel. A kész kifliket tedd sütőpapírral bélelt tepsibe jó távol egymástól, kend be tejjel és szórd meg nagy szemű sóval (esetleg magvakat is használhatsz, ha szereted). Süsd addig, amíg szép barnák nem lesznek a kiflik, ez kb. 20 perc, de függ a sütőtől is.

Jó étvágyat!