Új közösségben a gyermek – készüljön fel!

Új közösségbe kerül a gyermek – ilyenkor minden szülő aggódik egy kicsit. Bár tudja, hogy sok élmény vár ilyenkor a gyermekre, de azt is, hogy bizony sok nehézség is adódhat, hiszen napjuk nagy részében gyermekeinknek már bizony egyedül kell boldogulniuk. Egy lehet az új nehézségek közül, hogy az új közösségben új kórokozókkal, új baktériumokkal találkozhat a gyermek. Erre a helyzetre azonban ma már fel lehet készülni.

Az iskola- és óvodakezdéssel megnő a hányós, hasmenéses megbetegedések előfordulása, ami javarészt annak tudható be, hogy az addig otthon, védett környezetben felnővő gyermek új kihívással áll szemben: a számára új, addig ismeretlen baktériumokkal. Ilyen zárt közösségekben ezek a kártékony baktériumok könnyebben elterjedhetnek, és ennek bizony sokszor az az eredménye, hogy a második, harmadik héten már hiányzásokkal kezdődik a tanév. 

Immunrendszer és bélflóra

Az immunrendszer az emberi szervezet egyik legösszetettebb működési mechanizmusa közé tartozik. Működésében a nyirokszervek mellett nagyon fontos szerepe van a bélrendszerben élő több kilogrammnyi jótékony baktériumnak is, melyet a köznyelvben bélflóraként emlegetünk. Ezek a jótékony baktériumok felelősek a kártékony baktériumok visszaszorításáért, tehát, ha valakinek teljes, egészséges bélflórája van, nagyobb eséllyel kerülheti el a légúti-, vagy a bélfertőzéseket. Ez a gyermekek esetében is igaz. Új közösségbe kerülés előtt célszerű ennek a védekező erőnek a megerősítése.

Bélflóra a gyermekkorban

Csecsemőkorban a természetes bélflórát döntően ún. Bifidobaktériumokalkotják, majd idővel, ahogyan a gyermek nő és átáll a vegyes táplálkozásra, kiegészül Lactobacillusokkal,azaztejsavbaktériumokkal. Ezek ellensúlyt képeznek a szervezetben a kártékony baktériumokkal szemben. Ha gyermekkorban bármilyen okból a bélflóra sérül, annak pótlása válhat szükségessé. Gyermekek esetén célszerű olyan készítményekkel visszaállítani az egyensúlyt, melyben mindkét baktérium megtalálható.

Mi okoz bélflóra károsodást?

A bélflóra érzékeny, ennek megfelelően számos külső hatás boríthatja fel természetes egyensúlyát. Ilyen lehet például a nem megfelelő táplálkozás, vagy akár egy egyszerű hasmenés is. Az antibiotikum kezelés is köztudottan árt a bélflórának, hiszen ezek a gyógyszerek nem válogatnak a „jó” és „rossz” baktériumok között a hatásos gyógyulás érdekében. Gyermekeknél az új közösségbe való beilleszkedés során könnyen felborulhat a bélflóra egyensúlya, köszönhetően a sok új, külső hatásnak.

Élőflórás készítmények gyermekeknek– Még mielőtt „bekövetkezik a baj”, érdemes lehet az új közösségbe való belépés előtt pár héttel elkezdeni egy élőflórás, vagy probiotikus kúrát. Az ilyen készítmények alkalmazásánál fontos szempont, hogy speciális, gyermekek számára kifejlesztett készítményt válasszunk, melynek baktériumai normál esetben a gyermekek egészséges bélflórájának részét képezik, tehát egyaránt tartalmaznak Bifidobaktériumokat és Lactobacillusokat is.