Hozzávalók:
- 8-9 db közepes kifli (tejes kifli)
- 7 dl 1,5% tej
- 2 csomag vanillin cukor
- pár csepp vanília aroma
- 2 evőkanál meggy lekvár
- 1,5 evőkanál méz
- 250 gramm darált mák
- 1,5 evőkanál porcukor
- 250 gramm meggy
- 1 citrom reszelt héja
- 6 gramm vaj
Elkészítés:
A kifliket karikára vágjuk és kicsit kiszárítjuk. A 6 dl tejet megmelegítünk, hozzáadunk egy vanilin cukrot és pár csepp vanília aromát majd a felkarikázott kiflire öntjük, pihenni hagyjuk.
Ezután elkészítjük a máktölteléket. A darált mákot először leöntjük 1 dl meleg tejjel, hozzáadjuk a cukrot, meggy lekvárt, a citrom lereszelt héját és jó l összekeverjük.
Kivajazunk egy hőállótálat és bele rétegezzük a több részletben (négy) a hozzávalókat. (Kifli, máktöltelék, meggy, méz). Előmelegített 195°C-os sütőben 40-45 percig sütjük.
Vanília sodóval isteni desszert.
Vanília sodó
Hozzávalók:
- 10 dl 1,5%-os tej
- 1 csomag vanília pudingpor
- 10 dkg cukor
- 2 kávéskanál liszt
- vanília aroma
- 1 csomag vanília cukor (15 gramm)
- 2 dkg vaj
Elkészítés:
Tojás sárgákat 2dl tejjel,cukorral,liszttel,pudinggal simára keverjük egy csészében. A maradék tejet felforrósítjuk a vanília cukorral. A forró tejből teszünk a csészébe és tovább kevergetjük. (Fontos a hő kiegyenlítődés, hogy ne rántsa össze a mártást.) Ezután a tojásos egyveleget hozzáadjuk a meleg tejhez és tartalékon folyamatos kevergetés mellett besűrítjük. Ha tűzről levettük, beletesszük a vajat és simára keverjük. Ha kihűlés közben nagyon sűrű akkor tejjel vagy tejszínnel hígíthatjuk.
Jó étvágyat!♥