Vaníliás-meggyes mákos guba

Hozzávalók:

  • 8-9 db közepes kifli (tejes kifli)
  • 7 dl 1,5% tej
  • 2 csomag vanillin cukor
  • pár csepp vanília aroma
  • 2 evőkanál meggy lekvár
  • 1,5 evőkanál méz
  • 250 gramm darált mák
  • 1,5 evőkanál porcukor
  • 250 gramm meggy
  • 1 citrom reszelt héja
  • 6 gramm vaj

Elkészítés:

A kifliket karikára vágjuk  és kicsit kiszárítjuk.  A 6 dl tejet megmelegítünk, hozzáadunk egy vanilin cukrot és pár csepp vanília aromát majd a felkarikázott kiflire öntjük, pihenni hagyjuk.

Ezután elkészítjük a máktölteléket. A darált mákot először leöntjük 1 dl meleg tejjel, hozzáadjuk a cukrot, meggy lekvárt, a citrom lereszelt héját és jó l összekeverjük.

Kivajazunk egy hőállótálat és bele rétegezzük a több részletben (négy) a hozzávalókat. (Kifli, máktöltelék, meggy, méz). Előmelegített 195°C-os sütőben 40-45 percig sütjük.

Vanília sodóval isteni desszert.

Vanília sodó

Hozzávalók:

  • 10 dl 1,5%-os tej
  • 1 csomag vanília pudingpor
  • 10 dkg cukor
  • 2 kávéskanál liszt
  • vanília aroma
  • 1 csomag vanília cukor (15 gramm)
  • 2 dkg vaj

Elkészítés:

Tojás sárgákat 2dl tejjel,cukorral,liszttel,pudinggal simára keverjük egy  csészében. A maradék tejet felforrósítjuk a vanília cukorral. A forró tejből teszünk a csészébe és tovább kevergetjük. (Fontos a hő kiegyenlítődés, hogy ne rántsa össze a mártást.) Ezután a tojásos egyveleget hozzáadjuk  a meleg tejhez és tartalékon folyamatos kevergetés mellett besűrítjük. Ha tűzről levettük, beletesszük a vajat és simára keverjük. Ha kihűlés közben nagyon sűrű akkor tejjel vagy tejszínnel hígíthatjuk.

Jó étvágyat!♥