Vitaminok télen is- készülj a tavaszra!

Lassan mindenkinek elege lesz a télből, a hidegből és szürke napokból. Még egy kis kitartás, hiszen ha minden jól megy, akkor egy hónap múlva már beköszönthet a tavasz. Ilyenkor van szervezetünknek leginkább szüksége a plusz vitaminokra. Aki nem szeret vitaminokat tabletta formában szedni, annak még nem kell elkeseredni, hogy vitamin nélkül marad.

Milyen vitaminokat találsz meg ilyenkor?

A- vitamin ( sárgarépa)

Hiányuk és túladagolásuk: A-vitamin hiányában a következő tünetek léphetnek fel: szürkületi vakság (más néven farkasvakság), foltok a szem fehérjéjében, a szem szaruhártyájának kiszáradása, megrepedése, a bőr és egyéb hámrétegek elváltozásai, a bőr megvastagodása a szőrtüszők környékén, fokozott hajlam a bőr berepedezésére, főleg az ajkakon. Az A-vitamin túladagolása ritka, főleg vitaminkészítmények nem előírásszerű szedésénél lép fel. Az ilyenkor jelentkező tünetek: fejfájás, bőrhámlás, a csontok elváltozása, vesebántalmak, ízületi fájdalmak.
A ß-karotin túladagolásakor a bőr főleg a tenyéren és a talpon sárgásan elszíneződhet, ez azonban nem mérgező hatású.

D- vitamin- ( Hal, Tej, Tojás, Halolajak, Tejtermékek)

Hiányuk és túladagolásuk: D-vitamin hiányában a következő tünetek léphetnek fel: a csontok ásványianyag-tartalma elégtelenné válik, a csontok deformálódnak, elvesztik merevségüket, de rugalmasságukat is, emiatt könnyen törnek és nehezen gyógyulnak. Fiatal gyermekeknél angolkór (rachitis) lehet a következmény. Felnőtteknél a csontok meglágyulnak, izomgörcsök léphetnek fel. Csontritkulás kialakulása miatt is Calciummal együtt kel bevinni. D-vitamin túladagolásnál általános mérgezési tünetek jelentkezhetnek: gyenge étvágy, hányinger, hányás, fokozott vizeletkiválasztás, gyengeség, idegesség, szomjúság. Bőrviszketés is jelezheti, a vesék működése károsodhat, vesekő képződhet, a lágy szövetek elmeszesednek

 K-vitamin ( K-betűvel kezdődő zöldségek- karalábé, karfiol, káposzta…, lágy sajtok, csirkemáj, belsőségek)

Hiányuk és túladagolásuk: Az utóbbi évek kutatásai rávilágítottak arra, hogy a K-vitamin hiány, ami nagyon elterjedt a nyugati emberek körében, az egyik meghatározó oka a szív és érrendszeri valamint a lágyszövetek meszesedésnek.A K-vitamin úgy tűnik, az a következő vitamin lesz, amely alapvető szerepet játszik a szív- és érrendszeri betegségek és a csontritkulás megelőzésében. Akár paleo, akár nyugati étrenden él valaki, rendkívül fontos volna naponta megfelelő mennyiségű K-vitaminhoz jutni.

C-vitamin ( citrus félékben, paprika, káposzta, mustármag)

Hiányuk és túladagolásuk: A C-vitamin fogyasztás komoly hatással van a különféle ráktípusok megelőzésében, ill. a tumornövekedés lassításában. 1990 és 2000 között kb. nyolcvan vizsgálat erősítette meg, hogy a C-vitamin jelentős hatással van a tumoros megbetegedésekben. Immunerősítők. Hiányok többféle betegség kialakulásához vezethet (skorbut, izomgyengeség, betegségekre-hajlam fokozódik…stb.)

Kálcium ( tejtermékekben, olajosmagvakban)

Hiányuk és túladagolásuk: Hiánya gyerekkorban a fejlődés, és kifejezetten a csontok növekedésének zavara, mentális zavarok, az idegrendszer és az izmok fejlődésének problémái léphetnek fel, később izomgörcsöt okoz, később csontritkulást. Felszívódása D-vitamin szinttől függ. Túladagolás esetén felléphet székrekedés, vesekőképződés előfordulhat.

…. folytatjuk