Almás-mandulás-fahéjas őszi sütemény

Hozzávalók(Recept 32 cm-es tortaformához):

A töltelékhez:

80 dkg savanykás alma
2 evőkanál méz (vagy egyéb édesítő)
2 kávéskanál fahéj
1 kávéskanál vanília esszencia, vagy fél vaníliarúd magjai
fél citrom leve
pici só

A tésztához:

1 bögre (2 dl) zabliszt
fél bögre fehér tönkölybúza liszt
1 tojás sárgája
10 dkg vaj
1 evőkanál porcukor (vagy egyéb édesítő)
1 kávéskanál szódabikarbóna
pici só
4 evőkanál hideg víz
fél vaníliarúd kikapart magjai

Elkészítés:

Először a tölteléket készítjük el. Az almákat megmossuk, megpucoljuk, majd lereszeljük. Egy lábasban a reszelt almát a többi hozzávalóval pár perc alatt megpároljuk, éppen csak annyira, hogy összeessen és levet eresszen.

A sütőt előmelegítjük 190 fokra légkeveréssel.

Közben összeállítjuk a tésztát. Ügyeljünk arra, hogy a vaj hideg legyen, legjobb, ha késes aprítóval dolgozzuk ki a tésztát. Ha ilyen nincs otthon, akkor előbb a vajat késsel kisebb kockákra vágjuk és így adjuk a tésztához, hogy hamarabb összeálljon. Amikor már nagyjából egynemű a tészta egy szilikon tortaformát veszünk elő és gyorsan belelapítjuk a tésztát. Jöhet is rá az almás töltelék, a tetejére szórjuk a mandulát.

Kb 40 perc alatt szép barnára sül. Picit várjunk, hogy hűljön! Langyosan a legfinomabb.

Jó étvágyat!♥