Beutaló a mellékhelyiségbe: a hasmenés

Ki ne tapasztalta volna meg az érzést, amikor egy régóta tervezett programot keresztülhúz egy nem várt hasmenés, a világ talán az egyik legismertebb és leggyakoribb megbetegedése. Kialakulása hátterében rengeteg dolog állhat és sokszor egy nap alatt túl vagyunk rajta, ám ha a tünetek két napon belül nem enyhülnek, mindenképpen érdemes utánajárni a lehetséges okoknak.
A hasmenés definícióját tekintve akkor beszélhetünk erről a megbetegedésről, ha a széklet a megszokottnál hígabb, lágyabb és legalább háromszor jelentkezik egy nap. Sokszor árulkodó előjele vagy kísérői lehetnek a hasi görcsök, az indokolatlan fáradtság, legyengültség, sőt, súlyos esetben akár láz, hányás vagy véres széklet is kísérheti. Utóbbi esetekben, illetve, ha a tünetek több napig is fennállnak, azonnal orvoshoz kell fordulni – elsősorban, hogy kizárjuk a súlyos betegségeket, illetve, hogy megfelelő gyógymódokkal hatékonyan kezelhessük.

Mitől alakul ki?
Rengeteg tényező állhat hátterében, ám leggyakrabban fertőzések okozzák – ebben az esetben bizonyos kártékony baktériumok a felelősek kialakulásáért. Gyakori emellett, hogy vírus okozza a tüneteket vagy valamilyen intolerancia (pl. glutén, laktóz). Utóbbira akkor gyanakodjunk, ha visszatérő jelenségről van szó és tejtermékek vagy liszt fogyasztása után jelentkezik. Ugyanakkor sokaknál bizonyos gyógyszerek is okozhatnak ilyen tüneteket. Köztudott, hogy az antibiotikumok a kártékony baktériumok mellett sajnos a „jótékony” baktériumokat sem kímélik – teret adva ezzel akár egy kialakuló hasmenésnek.

Bélflóra helyreállítás és diéta
Elsődleges kezelése a tüneteknek otthon a diétával kezdődik. Fontos, hogy kerüljük ilyenkor a zsíros, fűszeres ételeket, a tejtermékeket, rostos üdítőket. Fogyasszunk főtt krumplit, ropit, rizst vagy akár banánt. A hasmenés mellett kiemelten fontos a megfelelő folyadék- és sópótlás hogy elkerülhető legyen a dehidratáció vagy a kiszáradás.
Kevesen tudják, ám ha kialakult a hasmenés, legtöbb esetben a bélflóra károsodása is kíséri, hiszen a kártékony, tüneteket okozó baktériumok elszaporodnak a bélben. Kiegészítő terápiaként érdemes lehet olyan élőflórás készítményeket alkalmazni, melynek összetevő baktériumai megtalálhatóak az egészséges felnőtt szervezetben, ezzel is támogatva a hasznos baktériumok és az egészséges bélflóra helyreállítását.