Visszatérő hüvelygomba? Van segítség, hogy megelőzd!

A hüvelygombát sajnos nem kell bemutatni, hiszen a nők több mint háromnegyede átesik rajta legalább egyszer, de sokaknál visszatérő problémaként jelentkezik. Kialakulásához sok dolog vezethet, ám legtöbbször a hüvelyflóra felborulása jellemzi, ami tered ad a gombák elszaporodásának. 

Tünetei jellegzetesek: égető, viszkető érzés a külső nemi szerven, sűrű, fehér túrós állagú hüvelyi folyás, esetlegesen kellemetlen fájó érzés közösüléskor vagy gyakori vizelési inger kísérheti. Kaphatóak ennek pontos meghatározására szolgáló tesztek, de legtöbbször a tünetek egyértelműek. Akinek pedig visszatérő probléma ez, azonnal felismeri. Manapság szerencsére már nagyon hatásos, rövid ideig alkalmazandó recept nélküli készítmények kaphatók a patikákban, amelyek gyors enyhülést hozhatnak a kellemetlen tünetekre.

Miért alakul ki újra meg újra?

Kialakulásának hátterében leggyakrabban a hüvelyflóra egyensúlyának felborulása áll: a gyakori panaszt okozó gomba, a Candida albicans valójában megtalálható a normál hüvelyflórában is és túlszaporodását a megfelelő számú „jótékony” tejsavbaktérium (lactobacillus) akadályozza meg. Ezeknek a jótékony baktériumoknak a csökkenéséhez könnyen hozzájárulhat egy antibiotikum-kúra, a terhességi hormonváltozás, egyes fogamzásgátlók – vagy akár a stressz is. Tehát, ha egyszer felborul a hüvelyflóra és teret kapnak a gombák, sokszor sikeres gombaellenes kezelés után is fennáll a sérült hüvelyflóra – és esélyes egy újabb fertőzés kialakulása. 

Megelőzés az állandó kezelés helyett!

Akiknél már többször kialakult hüvelygomba fertőzés, mindenképpen érdemes inkább a megelőzésre koncentrálniuk! Mivel legtöbb esetben kialakulását a hüvelyflóra felborulása okozza, érdemes olyan intim probiotikumokat használni, melyek olyan jótékony tejsavbaktériumokat tartalmaznak, amelyek természetesen is megtalálhatóak a hüvelyben és biztosítják a szükséges egyensúlyt.

Intimprobiotikum szájon át!Sok nőnek kellemetlenséggel jár a „helyi” készítmények alkalmazása. Jó hír, hogy ma már nem csak helyi alkalmazású termékekkel lehet pótolni a lactobacillusokat, hanem akár szájon át szedhető intim probiotikummal is. Így, ezek a fontos tejsavbaktériumok az emésztőcsatornán keresztül jutnak el hüvelybe, ahol képesek megtelepedni – és kialakítani vagy fenntartani az egészséges hüvelyflórát.