20 dkg áttört, főtt burgonya /ha nem maradék akkor megkell várni míg kihűl !/
50 dkg liszt
1 tojás
15 dkg ráma vagy vaj
kevés őrölt bors
5-10 dkg reszelt sajt / kilehet hagyni /
1 csapott evőkanál só
2 ½ dkg élesztőt belemorzsolunk 1 dl langyos tejbe, amibe egy kávéskanál cukrot teszünk és összekeverjük, a tetejét kevés liszttel meghintjük ./az élesztő lehet szárított is /
Tejföl vagy tej szükség szerint.
Elkészítés:
A lisztet egy nagyobb tálba tesszük, és a hozzávalókat egyenként bele tesszük. Először az előre futatott élesztőt, az áttört burgonyát, a langyosra olvasztott vajat, a tojássárgáját, a sót, őrölt borsot, sajtot, és jól összedolgozzuk. Szükség szerint még pótolhatjuk tejjel vagy tejföllel .Közepes kéménységű tésztát kapunk, amit le takarunk, és 1-1 ½ óráig kelesztünk. A tészta duplájára dagad akkor jó.
Kiborítjuk a megkelt tésztát, a lisztezett gyúródeszkára és nyújtófával 2 ½ cm –re nyújtjuk és a ki nyújtott tésztát, késel, kicsit bevagdaljuk, amit pogácsaszaggatóval kiszaggatunk és vajjal kikent és liszttel behintett, tepsibe sorolunk. A tetejét a felvert tojás fehérjével, kenő tollal bekenünk, és előmelegített sütőben 180’ fokon arany barnára sütjük. A sütés idő kb. 30-35. perc.
Jó étvágyat!