Hozzávalók 3-4 személyre
Megfőtt, és áttört burgonya- 40 dkg
tojás – 1 db
só – összesen kb 1 evőkanál
búzadara- 3 evőkanál
vaj 5 -6 dkg
prézli 10 -15 dkg
olaj féldeci
A serpenyőbe az olajon megpirítjuk szép arany barnára, kicsi sóval és egy kávés kanál cukorral a prézlit. Vigyázz, mert könnyen megég!
Tálba betesszük a kihűlt áttört krumplit, a tojást, rámát, a búzadarát és a sót. Annyi lisztet teszünk bele, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk. Lisztezett gyúródeszkán 5-6 mm vastagságúra, kinyújtjuk.
Késsel 6 x 6 cm –es kockákat vágunk de lehet nagyobbakra is vágni. Mindegyikbe szilvalekvárt vagy túrót teszünk. A széleket egymásra hajtjuk, vagy háromszögre és jól összenyomjuk, hogy a töltelék főzéskor ne főjön ki. Főző vízbe sót teszünk és forráskor egyenként bele, rakjuk a tésztát. Óvatosan megkeverjük fakanállal, vigyázzunk, hogy ne sérüljön meg a tészta. Ha a tészta feljön a víz színére, még 1-2 percig főzzük, majd szűrőkanállal a megpirított prézlibe forgatjuk. Porcukorral meghintjük, és úgy tálaljuk.