Derelye vagy barátfüle

Hozzávalók 3-4 személyre

Megfőtt, és áttört burgonya- 40 dkg

tojás – 1 db

só – összesen kb 1 evőkanál

búzadara- 3 evőkanál

vaj 5 -6 dkg

prézli 10 -15 dkg

olaj féldeci

A serpenyőbe az olajon megpirítjuk szép arany barnára, kicsi sóval és egy kávés kanál cukorral a prézlit. Vigyázz, mert könnyen megég!

Tálba betesszük a kihűlt áttört krumplit, a tojást, rámát, a búzadarát és a sót. Annyi lisztet teszünk bele, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk. Lisztezett  gyúródeszkán 5-6 mm vastagságúra, kinyújtjuk.

Késsel 6 x 6 cm –es kockákat vágunk de lehet nagyobbakra is vágni. Mindegyikbe szilvalekvárt vagy túrót teszünk. A széleket egymásra hajtjuk, vagy háromszögre és jól összenyomjuk, hogy a töltelék főzéskor ne főjön ki. Főző vízbe sót teszünk és forráskor egyenként bele, rakjuk a tésztát. Óvatosan megkeverjük fakanállal, vigyázzunk, hogy ne sérüljön meg a tészta. Ha a tészta feljön a víz színére, még 1-2 percig főzzük, majd szűrőkanállal a megpirított prézlibe forgatjuk. Porcukorral meghintjük, és úgy tálaljuk.