Hogyan készüljünk fel a nyárra?

Eljött végre, amit már olyan rég óta várunk! Itt a jó idő, mindenki tervezi már a nyári utakat, hova menjen, mennyi időre, mit vigyen magával…

Terveznek utakat belföldre, külföldre, de nagyon sokan nem készülnek fel arra, ha valamilyen egészségügyi probléma lép fel útközben.

Ebben szeretnénk segíteni ebben a hónapban- mire figyeljünk oda, mit tegyünk a táskánkba…stb.

Nézzük, milyen gondok léphetnek fel?

  • Utazási betegség (tengeribetegség, légibetegség): A betegség oka, hogy a mozgás túlzottan ingerli a belső fülben elhelyezkedő egyensúlyszervet. Az utazási beteg személyek először ásítozni kezdenek, fokozódik a nyálelválasztásuk, intenzívebben izzadnak, elsápadnak, fejfájásuk lehet azaz általános rossz közérzet alakul ki náluk, majd gyorsan követi mindezt a hányinger és a hányás. Ezt elkerülni úgy lehet, hogy a személyek megpróbálják megkeresni a leginkább stabilan elhelyezkedő részt a járművön, amin utaznak (hajón pl. a hajó közepe felé helyezkednek el). Illetve kapható már homeopátiás szer erre e betegségre is. Táplálkozásukat tekintve, érdemes ilyenkor mellőzni a zsíros ételeket, a szénsavas üdítőket, hiszen ezek külön ingerelhetik a gyomrot.

 

  • Hasmenés, székrekedés: Nagyon sokan úgy vannak vele, hogy mikor új helyre érkeznek, esetleg új, távoli országba, felborul az emésztőrendszerük egyensúlya. Vannak esetek, amikor egy olyan országba, amit nem ismerünk, nem tájékozódunk kellőképpen, mit szabad enni, inni, mit nem- ilyenkor súlyos következményei lehetnek a felelőtlenségünknek, utazásunk rémálommá válhat. Sokan esküsznek az egyes probiotikumokra, amelyek segítenek helyreállítani a bélflóra egyensúlyát, ezáltal rendeződik a bél működése. Ezeket a szereket el lehet már az utazás előtt kezdeni szedni, hiszen így az immunrendszerünket is megerősítjük egyúttal.

Legyen nálunk hasmenés gátló szer is, hiszen előfordulhat, hogy nem tudunk elszaladni toalettre, vagy olyan helyen vagyunk, ahol nem is lenne ajánlott.

Ha egzotikus helyre utazunk, tájékozódjunk előtte, hogy hol van iható ivóvíz, hol, milyen ételeket érdemes fogyasztani. Tudnunk kell, hogy egyes helyeken elfogyasztott étel, nem feltétlen a higiéniája miatt okozhat problémát, hanem az európai gyomrunk nincs minden egzotikus fűszerhez, elkészítési eljáráshoz hozzászokva. Tehát óvatosan a különlegességekkel!!

A székrekedés oka ezekben az esetekben leginkább lelki eredetű. Az új hely, váratlan helyzetek sokakban szorongást okoz és ennek következménye. Ha megérkezünk a nyaralóhelyre, próbáljunk feloldódni, vigyünk magunkkal mini-tisztító szert és takarítsuk ki a mellékhelységet, hogy ez ne okozzon számunkra szorongást. Együnk sok zöldséget, gyümölcsöt (nyáron ez nem akadály!!), hiszen az segíti fokozni a bél motilitását.

  • Kiütések: Ha a Tiszához, Dunához, Balatonhoz vagy más szuper jó helyre megyünk az országban (víz, erdő), fel kell készülnünk a szúnyogok támadására!! Ezt mindenki tudja , DE leggyakrabban ez a szer marad otthon először. Szóval- Szúnyogriasztó, és csípés elleni kenőcs!!
  • Malária: A maláriának négyféle típusa létezik, amelyet négy különböző parazita (Plasmodium falciparum, Plasmodium vivax, Plasmodium malariae és Plasmodium ovale) okoz. A parazitákat az anopheles szúnyogok családjába tartozó rovarok hordozzák, terjesztik. A moszkitók a fertőzött emberek véréből felszívják a parazitákat, majd egy újabb csípés alkalmával továbbadják azokat az egészséges embereknek. A négy különböző malária közül a legveszélyesebb malária a falciparum által okozott betegség, amely az esetek 1-2 százalékában halállal végződik. A malária általános tünetei a fejfájás, a hideg és meleg váltólázzal jelentkező rohamok és az általános gyengeség. A falciparum esetében a betegség a gyengébb immunrendszerrel rendelkezők körében kómához, majd halálhoz vezethet. Leggyakrabban előforduló helyek: Kenya, Tanzánia, Zimbabwe, Ghána, Guinea és Etiópia, Zanzibár és Mauritius szigete