Kenyértészta

Hozzávalók:

(1 kg-os illetve 2 fél kg-os kenyérhez)

  • 70 dkg finom liszt
  • 25 dkg élesztő
  • 3 dl víz
  • 2 dkg só

Elkészítés

Az  élesztőt belemorzsoljuk 0.5 dl langyos vízbe, és hozzáadunk 1 evőkanál lisztet és egy csipetnyi cukrot.( A VIZET A MIKRÓBAN MELEGÍTEM MEG, MAJD AZ ÖSSZEÁLLÍTOTT KOVÁSZT IS A NEM BEKAPCSOLT MIKROBA TESZEM VISSZA, UGYANIS AZ EGY KICSIT LANGYOS ÉS ÍGY HAMAR FELFUT A KOVÁSZ)

A lisztet  és a sót egy (kelesztő*)tálba tesszük (EZT A KEVERÉKET  IS MEGLANGYOSÍTOM A MIKRÓBAN).

Közepébe mélyedést vájunk, és beleöntjük a kovászt. Először tíz ujjal markolva, majd ököllel nyomkodva, végül dagasztva összedolgozzuk, a tésztát úgy, hogy közben apránként hozzáadjuk a 3 dl langyos vizet (EZT A VIZET IS A MIKRÓBAN MELEGÍTEM, ÉS A DAGASZTÁSHOZ A KÉZI ROBOTGÉPET HASZNÁLOM  MAJD CSAK  A VÉGÉN DOLGOZOM KÉZZEL).

Akkor jó a tészta, amikor az edény faláról és a kezünkről is leválik, azaz egy  közepesen kemény kelt tésztához hasonlít. Gömböccé formáljuk, és a tetejét meghintjük liszttel. Letakarjuk, illetve a kelesztő tál fedelével lezártjuk. (EZUTÁN ÉN MEGINT A KIKAPCSOLT, DE MÉG LANGYOS  MIKROBA TESZEM A TÁLAT).

A kelesztési idő 30-40 perc.  Ezután jól átgyúrjuk, hogy a kelesztés közben keletkező levegőt kinyomjuk belőle. Tetszés szerint oválisra vagy kerekre, egy vagy két darabra  formázzuk és kizsírozott sütő lemezre, vagy lapos  tepsibe tesszük és konyharuhával letakarva 30 percig kelesztjük. Bekapcsoljuk a sütőt 250 C-fokra, aljára egy edénybe vizet teszünk.  Amikor letelt a 30 perc, a kenyerek tetejét langyos vízzel megkenjük, majd éles késsel bevagdossuk. Betesszük a sütőbe 15 percre és ez idő alatt nem szabad kinyitni. Ez követően  a vizet kivesszük a sütőből, még egyszer megkenjük langyos vízzel a kenyereket, visszatesszük a sütőbe és  220 C-fokra csökkentve a hőmérsékletet kb. 20 percig sütjük. Akkor jó, ha az alját megkopogtatva szép kongó hangja van.  Ha úgy látjuk, hogy túlzottan pirul a teteje, sütő papírral betakarjuk a sütési idő vége felé. Deszkára vagy rácsra téve kihűtjük, majd megesszük.

Én ugyanezt a receptet három félek éppen  is elkészítem, csak a lisztet variálom.

  1. az alap recept sima fehér liszttel, ekkor csak 2 dkg sót használok.
  2. 35 dkg sima fehér liszt keverve 35 dkg teljes kiőrlésű rozsliszttel (VitaMill)
  3. 35 dkg sima fehér liszt keverve 35 dkg teljes kiőrlésű Graham (búza) liszttel

*a kelesztő tál egy műanyag tál fedővel le van zárva