Sajtos pogácsa zabpehely lisztből

Hozzávalók 2 nagy tepsi adaghoz:

25 dkg sima BL55 liszt
25 dkg zabpehelyliszt
2 tojás sárgája
25 dkg vaj (vagy egyéb zsiradék, pl kókusz zsír)
5 dkg friss élesztő
2 kávéskanál só
1 kávéskanál cukor (a kovászba)
1, 5 dl víz (0,5 dl a kovászba, 1 dl a tésztába)
15 dkg reszelt sajt
tökmag

Elkészítés:

A kovászhoz az élesztőt elmorzsoljuk fél deci cukros melegvízbe és megszórjuk liszttel, kissé elkeverjük. Meleg helyen megvárjuk, hogy felfusson, majd egy nagy tálban bedagasztjuk a tésztát. Minden hozzávalót langyosan teszünk hozzá. Amikor jó sima a tészta, tetejét liszttel szórjuk meg és kétszeresére kelesztjük meleg helyen. Amikor megkelt, visszagyúrjuk, 1,5 centis magasra nyújtjuk a tésztát és kiszaggatjuk. A tetejüket felvert egész tojással kenjük meg úgy, hogy a tojásba szórjunk egy kanál pirospaprikát, hogy szép piros legyen. Előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük. (A kiszaggatás után leeső maradék tésztából tenyerünkkel „kígyókat” sodorhatunk és tökmaggal szórhatjuk).

Jó étvágyat!♥