A mozgás jótékony hatása

A mozgás jótékony élettani hatása mindenki számára ismert. A fizikai aktivitás fokozása a túlsúly leadásában is nélkülözhetetlen és nagy segítséget nyújt.

A mozgás jótékony élettani hatása mindenki számára ismert. A fizikai aktivitás fokozása a túlsúly leadásában is nélkülözhetetlen és nagy segítséget nyújt.

A rendszeres edzés egyrészt fokozza a szív és a tüdő teljesítőképességét, csökken a vérzsír-szint, a vérnyomás, az izommunka csökkenti a vércukorszintet, segít megőrizni, illetve elérni az ideális testsúlyt, így kifejezetten előnyös hatású többek között azok számára is, akik fokozottan veszélyeztetettek szív-érrendszeri betegségek tekintetében. A túlsúly, a dohányzás, a magas vérzsírszintek mind kockázati tényezők.

Másrészt a rendszeres edzés fokozza az un. boldogság hormonok (endorfinok) termelődését, így sikerül kizökkenünk a monoton, megszokott napi rutinból, ahol a nap fénypontja az, amikor végre leülhetünk az asztalhoz és végre egy „jót” ehetünk. Köztudott dolog, hogy az evés örömforrás, de nem szabad, hogy ez legyen az egyetlen. Tudatos odafigyeléssel rajta kaphatjuk magunkat, ha csak rossz kedvünk elűzése okán kívánunk enni, így elkerülhetjük a bánatkilók felhalmozódását.

Érdemes kipróbálni különféle mozgásformákat, amelyek a megszokottól eltérőek, igénylik a társas együttlétet, és inkább hobbiból, mint teljesítménykényszerből végezzük. Menjünk el tekézni, vagy iratkozzunk be egy tánciskolába. Egy táncos este legalább annyi energiát használ fel, mintha kondi-teremben edzettünk volna, és közben szórakozhatunk, ki is kapcsolódhatunk.

Teremtsünk lehetőséget arra, hogy szabadban, jó levegőn is mozogjunk. Napi 30 perc, hetente háromszor elegendő ahhoz, hogy a mozgásszegénységet, mint kockázati tényezőt kiiktassuk az életünkből.